Wodorosty (algi) suszone WAKAME 50g (Undaria pinnatifida) Mitoku
Opis
Opis produktu
Wodorosty WAKAME (Undaria pinnatifida) z gatunku brunatnic z rzędu listownicowców, ze względu na swój łagodny smak i miekką konsystencję, są szeroko wykorzystywane w kuchni japońskiej, zwłaszcza jako jeden ze składników zupy misoshiru. Są źródłem roślinnego białka (ok. 11%), węglowodanów (ok. 37%) oraz substancji mineralnych. Jest wspaniała, naturalna alternatywa dla sztucznych suplementów i witamin.
Zastosowanie
WAKAME to doskonały dodatek do wielu potraw:
- zupy - zarówno egzotycznego misoshiru (zupa miso) - jak i polskiego krupniku, wszelkich bulionów i zup warzywnych.
- orzeźwiające sałatki na gorące dni - w połączeniu z zielonym ogórkiem, cząstkami pomarańczy i sosem vinegaret
- chrupiące przekąski - namoczone, upieczone w piecu i obtoczone w zmielonym, prażonym sezamie lub gomasio
Przygotowanie:
- dodatek do dań - suszone glony Wakame należy namoczyć w niewielkiej ilości letniej wody przez 10 min., a następnie posiekać
- do zup - pokruszyć palcami niewielką ilość alg Wakame i wsypać do zupy na 5 min. przed końcem gotowania. Nie przegotować by nie stracić smaku i wartości odżywczych.
Wodorosty są także idealne dla wegetarian, wegan lub osób, które z jakichś powodów unikają ryb, ale tęskniących za ich smakiem.
PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.