Wodorosty (algi) suszone NORI (10 arkuszy) 25g (Porphyra tenera) Mitoku
Opis
Opis produktu
NORI to japońska nazwa alg morskich z gromady krasnorostów - szkarłatnicy delikatnej (Porphyra tenera) - najlepiej znanej i najczęściej stosowanej odmiany. Zebrane wodorosty suszy się i podpieka, czasem przyprawiając. Otrzymuje się cienkie arkusze (płaty) sprasowanych glonów, tak dobrze znanych na całym świecie jako podstawa Sushi. Jak wszystkie wodorosty także NORI są bogate w wiele substancji odżywczych i składniki mineralne.
Zastosowanie
Oprócz tak bardzo oczywistego zastosowania jak Sushi, NORI możemy wykorzystać do przyrządzenia bardzo energetycznych kul ryżowych (tradycyjne "bomby kaloryczne", którymi posilali się samurajowie). NORI doskonale pasują także w połączeniu ze zbożami, makaronami i w zupach.
Przygotowanie
Pojedyncze arkusze NORI najlepiej przed użyciem kilkakrotnie przesunąć nad ogniem (np. palnika kuchenki) co sprawi, że staną się chrupkie i bardzo aromatyczne. Możemy je używać w całości do zawijania sushi maki lub pokruszyć drobne płatki i dodać do różnych potraw wedle smaku.
Wodorosty są także idealne dla wegetarian, wegan lub osób, które z jakichś powodów unikają ryb, ale tęskniących za ich smakiem.
PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.