Producenci

Wodorosty (algi) suszone HIJIKI 50g Mitoku

b8647afeca9b96c0d19460184a336c0e
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Cena: 29,70 zł 29.70
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Opis produktu

Jest takie stare japońskie powiedzenie, że sekretem grubych, czarnych i lśniących włosów Japończyków jest regularne spożywanie, rosnących na dnie oceanu, wodorostów morskich Hijiki, które ze względu swoim cylindrycznym kształtem mogą przypominać właśnie grube włosy. Badania wykazały, że do prawidłowego wzrostu i kondycji włosów niezbędne są minerały, a Hijiki w 100g zawiera ich bardzo dużo, bo aż 34g, np. Hijiki zawierają więcej wapnia niż mleko krowie. Stąd wniosek, że we wspomnianym powiedzeniu jest sporo prawdy.

Wodorosty Mitoku Hijiki są pozyskiwane są na niewielką skalę, bo tradycyjnymi metodami, przez poławiaczy z rodziny Nikishawa. Ich metody różnią się od metod stosowanych w produkcji konwencjonalnej (komercyjnej). Nikishawa wczesną wiosną, w okresie szczytu ich smaku, wyławiają Hijiki i po przepłukaniu są delikatnie parzone przez 9h w sosie własnym, tak by ich naturalnie brązowy kolor zmienił się na czarny. Następnie ochładza się je i suszy na powietrzu. W produkcji komercyjnej Hijiki są niestety długo gotowane w wodzie, co prowadzi do znacznego zmniejszenia zawartości minerałów. Podczas suszenia wiele małych pączków zostaje oderwanych od łodyg i zostaje na dnie zbiornika. Podczas gdy wielu producentów sprzedaje łodygi i pączki osobno, Mitoku pakuje je razem jako całe Hijiki - zgodnie z filozofią spożywania tzw. "całości pokarmowych".

Zastosowanie

Prawidłowo przygotowane i podane Hijiki są bardzo atrakcyjnym dodatkiem. Jego lśniąco czarny kolor dodaje żywego kontrastu do każdego posiłku. Planując posiłek z użyciem Hijiki wybierz składniki kontrastujące z czernią np. intensywnie pomarańczowe warzywa jak marchew lub dynia, żywo zielone brokuły gotowane na parze z dodatkiem octu, rzeżucha, zielony szczypiorek, liście sałaty lub śnieżnobiałe tofu. Tak skrupulatnie dobranej kompozycji nie będzie w stanie oprzeć się nawet największy niejadek.

Przygotowanie

Hijiki przed użyciem należy opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w wodzie przez 10 minut. Dłuższe moczenie może doprowadzić do wypłukania wartości odżywczych i charakterystycznego ich smaku. Jeśli pozostała po moczeniu woda nie zawiera zanieczyszczeń (np. drobne kawałki muszli itp.), to można ją użyć do gotowania. Należy wziąć pod uwagę, że podczas moczenia Hijiki zwiększają swoją objętość ok. trzykrotnie.

Po namoczeniu i odsączeniu z wody Hijiki smaży się saute przez kilka minut w niewielkiej oleju a następnie ostrożnie podlewa się je wodą pozostałą z namaczania i dusi pod przykryciem na małym gazie przez ok. 30-35 minut do wchłonięcia/odparowania wody. Przed wyłączeniem płomienia podlewamy Hijiki sosem Shoyu lub Tamari. W ten sposób mamy przygotowany dodatek do ryżu, kasz, zbóż, wszelkich dań z warzyw, sałat, sałatek, zup, sosów lub można je także podać saute.

Wodorosty są idealne dla wegetarian, wegan lub osób, które z jakichś powodów unikają ryb, ale tęskniących za ich smakiem.

PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl