Producenci

UMEOCET - ocet ze śliwek Umeboshi 700ml Sunfood Mitoku

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 32,37 zł 32.37
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Opis produktu

Ume to nazwa, znanej od starożytności, moreli (śliwek) japońskich, które najczęściej można spotkać w formie suszonej i marynowanej (umeboshi) - nie tylko w celu konserwacji, ale także w celu wydobycia ich zdrowotnych, oczyszczających właściwości. Mają one wyraźny słono-kwaśny smak. Obecnie w Japonii można spotkać wiele kontrastów - tradycyjne kryte dachówką budowle przeplatają się z nowoczesnymi budynkami z metalu i szkła a w tym samych czasie gdy jedna rodzina, w urządzonym w zachodnim stylu salonie spożywa przy stole soczyste steki przy pomocy srebrnych sztućców, ich sąsiedzi, siedząc na podłodze, jedzą pałeczkami ryż i zupę miso. Pomimo różnic w wielu płaszczyznach, wszyscy są zgodni, że jeśli chodzi o japońskie śliwki Ume to obecnie nie ma żadnej nowoczesnej alternatywy, ze względu na ich zalety: niepowtarzalny smak oraz błyskawicznie odczuwalne właściwości oczyszczające i lecznicze.

Tradycyjna produkcja Umeboshi polega na suszeniu śliwek i marynowaniu (moczeniu w occie śliwkowym) z dodatkiem czerwonego shiso (przyprawy z rośliny o nazwie Pachnotka zwyczajna).

Ocet Umeboshi powstaje w procesie marynowania śliwek Umeboshi, więc posiada podobne zalety. Ma on piękny czerwony kolor, słono-kwaśny smak i szeroki wachlarz zastosowań.

Zastosowanie

Ocet śliwkowy, znany także pod nazwami Ocet Umeboshi lub Ume-su, jest przyjemnie kwaśny i słony. Jest to bardzo wszechstronna przyprawa lecz ze względu na orzeźwiające działanie szczególnie polecany do lekkich potraw w upalne dni. Doskonale ożywia smak sałatek, pikli czy pasty z tofu. Gotowanym zielonym warzywom liściastym, takim jak: kapusta, kalafior, brokuły, zielona fasolka itp., dodaje przyjemny, cierpki smak. Dodany podczas gotowania do warzyw sprawia, że nie tracą one swoich żywych kolorów. Można stosować go także do marynat.

Przygotowanie

Przygotuj warzywa, przygotuj je tak jak lubisz: zblanszuj, ugotuj na parze, w wodzie lub uduś pod przykryciem, odcedź jeśli jest taka potrzeba, a następnie skrop je odrobiną octu przed podaniem. Ponieważ ocet Umeboshi jest słony, zredukuj ilość używanej soli.

Skład: śliwki UME, sól morska (20,5%), shizo (Perilla).

PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl