
Sól himalajska czarna Kala Namak 500g Cereus
Opis
Himalajska sól czarna Kala Namak 500g Cereus
Nierafinowana sól o charakterystycznym smaku przypominającym jaja, o dużej zawartości siarki i innym minerałów. Dzięki obniżonej zawartości sodu może być używana także przez osoby o wysokim ciśnieniu oraz chcące ograniczyć używanie soli. Ze względu na zawartość siarki ma także inne właściwości zdrowotne.
Sól czarna Kala Namak może być używana do regularnego gotowania, bardzo często używana w kuchni indyjskiej.
Właściwości zdrowotne
- pomaga rozpuścić śluz; przynosi ulgę w przeziębienia lub zapaleni oskrzeli
- wspomaga działanie trzustki, przyczynia się do poprawy trawienia
- wspomaga wytwarzanie żółci
- przyczynia się do poprawy wzroku
- ma działanie przeciwobrzękowe i przeciwzapalne na błonę śluzową żołądka
- pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową
- pomaga zapobiegać procesom gnilnym w okrężnicy
- ma korzystny wpływ na choroby grzybicze drożdży jelit
- wspiera aktywność wątroby, poprawia jej działanie i wspomaga jej leczenia
- pomaga przy zgadze
- pomaga przy wysokim ciśnieniu krwi
Zastosowanie
Sól czarna ze względu na swój charakterystyczny, siarkowy smak często jest składnikiem past i potraw "jajopodobnych", np. past z tofu i kurkumą oraz jest niezbędnym składnikiem tofucznicy. W połączeniu z przyprawami orientalnymi jest stosowana do przyprawiania indyjskich potraw tj. czatneje owocowe oraz dania warzywne typu "sabji". Stosuje się ją także do przyprawiania sosów i zup warzywnych. Czarną sól Kala Namak można łączyć także z innymi rodzajami soli.
Sól himalajska Cereus jest naturalnym źródłem minerałów i pierwiastków śladowych, nie zawiera dodatków chemicznych, nie jest sztucznie jodowana, nie zawiera środków przeciwzbrylających.
Składniki: nierafinowana czarna sól w czystej postaci
Kraj pochodzenia: Pakistan / Pendżab, na południe od Himalajów.
Termin przydatności: nieograniczony przy przechowywaniu w suchym miejscu.