
Słodki ocet ryżowy 200ml Sunfood Mitoku
Opis
Opis produktu
Od czasów starożytnych, ludzie na całym świecie, korzystali z działania dzikich bakterii octowych, np. spożywając napoje alkoholowe lub używając octu. Może być on pozyskiwany z różnych surowców: z trzciny cukrowej, melasy owoców lub ziarna. Ocet jest doskonałym naturalnym (pod warunkiem, że jest wyprodukowany w sposób naturalny) konserwantem żywności oraz odgrywa bardzo ważną rolę w takich produktach jak np. kosmetyki, środki antyseptyczne, środki czyszczące oraz leki.
Wspólnym mianownikiem wszystkich rodzajów octu są kwaśny, piekący w język smak, oddziaływanie odświeżające na zmęczone kubki smakowe oraz pobudzające apetyt.
Jednym z najbardziej pożywnych i smacznych octów świata jest ocet wykonany w 100% z wina z brązowego ryżu (sake) i fermentowany w glinianych naczyniach zakopanych w ziemi. Ta unikalna, 1000-letnia, metoda przetrwała jedynie na południowej japońskiej wyspie Kyushu.
Zastosowanie
Ponieważ ocet ryżowy wykonany jest z brązowego (nierafinowanego) ryżu z osłonką i nienaruszonym zarodkiem, ma on wysokie stężenie aminokwasów i traktuje się go nie tylko jako przyprawę ale także jako środek leczniczy. Można uzywać go do jako dodatek do ryżu do sushi, do delikatnego zakwaszania potraw, do marynat oraz przetworów.
Skład: Ryż brązowy, Aspergillus Oryzae (koji).
PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.