Producenci

Słodki kremowy deser ryżowy AMAZAKE Basic Dessert BIO (brązowy ryż) 380g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 17,30 zł 17.30
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Opis produktu

Amazake (wym. Amazaki) to naturalna słodycz wytwarzana od wieków w Japonii z ziaren ryżu, znana głównie pod postacią pysznego, rozgrzewającego, napoju. Gdy pierwszy raz spróbujesz Amazake ciężko będzie Ci uwierzyć, że jego niesamowicie słodki, wręcz ambrozyjski, smak pochodzi w całości z ziaren.

Japońska kuchnia jest raczej wierna tradycji i najczęściej Amazake serwowane jest w postaci napoju, ale gdy produkt trafił na Zachód bardzo szybko zdobył też inne zastosowania, dzięki czemu możemy dziś delektować się wyjątkowymi deserami w postaci kremowego puddingu.

Amazake powstaje w procesie bezalkoholowej fermentacji gotowanego słodkiego ryżu przy pomocy szczepu bakterii koji (Asperrgillus oryzae) przez ok. 6-10h. Zaskakująco intensywna słodycz powstaje przez rozkład złożonej skrobii zboża przez liczne enzymy trawienne koji na łatwo przyswajalne i lekkostrawne naturalne cukry proste. To sprawia, że Amazake jest wyjątkowo słodkie i wyjątkowo lekkie zarazem.

W pełni roślinne Amazake nie zawiera cukru ani glutenu, więc z ogromnym powodzeniem może być substytutem deserów mlecznych dla wegan lub osób nie tolerujących laktozy.

Zastosowanie

Produkt gotowy do spożycia prosto ze słoika. Idealny w połączeniu z owocami, wanilią, cynamonem czy imbirem. Jako dodatek do puddingów, budyni, koktajli. Do smarowania naleśników, herbatników, wafli lub ciast.

Aby przygotować prosty budyń należy rozcieńczyć zawartość słoika (380g) Amazake w 350ml wody, mleka (napoju) sojowego lub soku owocowego. Intensywność słodkiego smaku możemy regulować ilością wody - dla mniej słodkiego smaku dolej więcej wody, dla bardziej słodszego zmniejsz ilość wody lub dodaj odrobinę syropu (np. klonowego lub orkiszowego) czy słodu.

Podstawowy deser Amazake można zagęścić odrobiną skrobią kuzu, mąki kukurydzianej lub płatków Agar-Agar.

Aby przygotować słodki napój należy rozcieńczyć zawartość słoika (380g) Amazake w ok. 525ml wody.

Skład: woda, 27% brązowy ryż*, koji* (ryż*, Aspergillus oryzae), sól morska.
* - produkt rolnictwa ekologicznego

Po otwarciu przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu 5 dni od otwarcia.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl