Pasta MISO sojowe (HATCHO) 400g Muso
Opis
Opis produktu
Tradycyjne Miso to tradycyjna gęsta pasta - jeden z ważniejszych filarów kuchni japońskiej - produkowana ze sfermentowanej soi, morskiej soli i grzybów koji (Aspergillus oryzae) wspomagających fermentację soi. Pasta miso przede wszystkim stosowana jest jako baza zup (np. Misoshiru) i sosów. Smak, zapach oraz wygląd miso zależą od jej rodzaju i regionu w jakim jest produkowana. Wpływ na wyżej wymienione właściwości pasty mają również temperatura, czas trwania fermentacji czy też zawartość soli. Im ciemniejsza pasta tym bardziej intensywny smak, a wiąże się to z dłuższym procesem fermentacji soji.
Miso ma wiele zalet, tak kulinarnych i także zdrowotnych. Jako jeden z nielicznych produktów roślinnych zawiera stosunkowo mało węglowodanów, przy jednocześnie wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka. Zawiera także żelazo i wapń. Wspomagające fermentację mikroorganizmy koji także zasługują na szczególną uwagę gdyż, podobnie jak bakterie fermentacyjne, regulują one procesy trawienne.
Właśnie tej paście przypisywane są takie właściwości zdrowotne jak: wzmacnianie kości, regulacja ciśnienia krwi, właściwości antynowotworowe i odtruwające, a także leczenie skutków nadużywania alkoholu i tytoniu.
Zastosowanie
Miso sojowe ma wyraźny, nieco cierpki smak oraz intensywny zapach, jest dość gęste i słone więc należy pamiętać aby do potraw z miso (a także z wodorostami) nie dodawać już soli lub zdecydowanie zmniejszyć jej ilość. Doskonała do mocniejszych sosów, zup oraz jako wyrazista marynata.
Miso to podstawa zup i sosów. Wzbogaca ona danie w głęboki smak: słony, cierpki, intensywny. Ze względu na ich obecność miso nie powinno się gotować lecz dodać do zupy pod sam koniec gotowania.
Przygotowanie
Ugotować zupę, wyłączyć gaz, a następnie niewielką ilość (zależnie od preferencji smakowych) pasty rozprowadzić w niewielkiej ilości przegotowanej wody lub zupy. Tak przygotowany "roztwór" wlać do zupy i zamieszać.
Skład: ziarna soi 54%, woda, sól morska 10,5%, prażona mąka jęczmienna, Aspergillus Oryzae (koji).
PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MUSO Co. gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.