ORGANIC KUZU (KUDZU) - organiczna skrobia roślinna 100g Muso
Opis
ORGANIC KUZU (KUDZU) - organiczna skrobia roślinna BIO 100g Muso
Korzenie to centralne punkty energii roślin. Z tego właśnie powodu ta część roślin zajmuje tak ważne miejsce nie tylko w diecie człowieka, a także w jego apteczce. Popularne korzenie, takie jak np. korzeń żeń-szeń, korzeń szczawiu, chrzan, rzodkiew, buraki, marchew, są cenione za ich skoncentrowane wartości odżywcze oraz uzdrawiające moce.
Nie dziwne jest także, że korzeń Kuzu (pisane także jako Kudzu), jeden z największych na świecie korzeni, jest ceniony w Japonii i Chinach za swoje lecznicze właściwości. Gigantyczny, bo ważący średnio 90kg, korzeń Kuzu oprócz leczniczego działania w wielu zaburzeniach układu trawiennego jest także doskonałym źródłem skrobii. To właśnie wysokiej jakości skrobia sprawiła, że Kuzu stał się produktem poszukiwanym przez wiele osób, od przetwórców żywności po szefów kuchni w drogich restauracjach.
Korzeń Kuzu jest bogatym naturalnym źródłem flawonoidów odpowiedzialnych za jego działanie lecznicze. Flawonoidy znaną są przede wszystkim jako przeciwutleniacze, ale mają także zdolność hamowania skurczu mięśni gładkich, poprawiają krążenie krwi i uwalniają od skurczu jelit.
Skrobia Kuzu nie powinna być mylona z marantą (arrowroot), skrobią ziemniaczaną czy skrobią kukurydzianą. W przeciwieństwie do bardzo mocno przetwarzanej skrobii kukurydzianej, która jest także wybielana chemicznie oraz do skrobii ziemniaczanej, powstającej w przyspieszanym chemicznie przemysłowym procesie produkcji, Maranta i Kuzu produkowane tradycyjnymi, prostymi metodami są o wiele zdrowsze. Kuzu nad Marantą ma także przewagę w większej sile "żelowania", smaku i właściwościach leczniczych.
Zastosowanie
Jak każda skrobia, także Kuzu (Kudzu), jest stosowania zgodnie ze swoimi podstawowymi właściwościami - do zagęszczania potraw (np. zup i sosów), jako baza do budyni, puddingów, kisieli itp. Można użyć Kuzu także jako panierkę - po obtoczeniu i usmażeniu wychodzi cienka i chrupiąca skórka. Kuzu równoważy smak kwaśny, więc idealnie nadaje się do deserów: galaretek z agarem, do polew i nadzień ciast, oraz do kruchego ciasta. Dzięki właściwościom leczniczym wspomaga trawienie i łagodzi dolegliwości układu trawiennego. Idealna dla osób z przypadłościami trawiennymi i dla dzieci, które nie przepadają za smakami wszelkich preparatów na dolegliwości żołądkowe. Miseczka naturalnie smacznego budyniu lub kleiku Kuzu przynosi szybką ulgę.
Przygotowanie
Kuzu występuje w formie drobnych grudek, więc przed użyciem należy je dokładnie pokruszyć na proszek (np. moździerzem, lub przy tylnej części łyżki). Pokruszone Kuzu mieszamy z zimną wodą a następnie, ciągle mieszając, dodajemy do pozostałych składników pod koniec gotowania aż do wrzenia. Kuzu podczas gotowania traci biały kolor i staje się przezroczyste.
- do sosów - od 1/2 do 1 łyżki stołowej na pół szklanki wody
- do budyni - ok. 2 łyżek stołowych na pół szklanki wody
Skład: 100% organicznego dzikiego korzenia Kuzu (Kudzu).
PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MUSO gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.