
Herbata SENCHA BIO 85g Mitoku
Opis
Opis produktu
Sencha to najpopularniejszy gatunek japońskiej zielonej herbaty, tak na zachodzie jak i w japońskich domach. Słowo "sencha" można tłumaczyć jako "herbata palona". Termin ten odwołuje się do procesu wytwarzania tej pysznej zielonej herbaty, wywodzącego się ze starożytnych Chin.
NAGATA ORGANIC SENCHA to najwyższej jakości japońska herbata zielona o idealnej równowadze odświeżającego aromatu i delikatnego smaku.
Liście herbaty Sencha są natychmiast po zebraniu poddawane działaniu pary, co zapobiega utlenianiu się liści i sprawia, że zmieniają one kolor na ciemny. To właśnie odróżnia japońską herbatę od częściowo sfermentowanej Oolong i od w pełni sfermentowanej czarnej herbaty angielskiej. Zwinięte w rolki, pod wpływem pary, liście herbaty są wolno suszone w piecach, a następnie chłodzone i natychmiast pakowane aby zachowały swój orzeźwiający aromat i bogaty smak. Nieco cierpka Sencha, bardziej niż wszystkie inne herbaty, przypomina smak świeżo zebranych liści.
Pochodzenie
NAGATA ORGANIC SENCHA to herbata pochodząca plantacji rodziny Nagata mieszczącej się w okolicach miasta Uji (230 mil na południowy zachód od Tokio). To miejsce z ponad 800-letnią tradycją uprawy herbaty. Uprawiane i pielęgnowane z głębokim zaangażowaniem krzewy herbaciane, bez użycia środków chemicznych a także nawozów zwierzęcych dają surowiec naturalny i czysty.
Przygotowanie
Liście herbaty SENCHA (2/3 łyżeczki na filiżankę) zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 2 minuty (nie dłużej) do naciągnięcia. Podajemy na gorąco.
PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.