Producenci

Herbata KUKICHA BIO 85g (palone gałązki herbaty Bancha) Mitoku

Dostępność: na wyczerpaniu
Cena: 26,50 zł 26.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Opis produktu

BANCHA należy do herbat zielonych i podobnie jak herbata Sencha, pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis, z tą różnicą, że Sencha powstaje z pierwszego zbioru delikatnych młodych listków a BANCHA to herbata późnego zbioru (zbierana jesienią a nawet zimą). KUKICHA to specyficzna odmiana herbaty Bancha gdyż składa się z grubo żyłkowanych łodyżek i to właśnie ta odmiana jest jedną z najpopularniejszych herbat w Japonii. Choć nadal jest mało znana w Europie to ze względu na swoje walory prozdrowotne, delikatny smak oraz za sprawą makrobiotyków zdobywa coraz więcej fanów.

Napar z herbaty BANCHA KUKICHA charakteryzuje się bardzo interesującym aromatem - jest delikatny, orzeźwiający z lekką orzechową nutą, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno na gorąco jak i na zimno. Ten aromat skusi i przekona każdego - nawet osoby nie przepadające za smakiem zielonej herbaty!

To właśnie KUKICHA, w przeciwieństwie do innych kwasotwórczych herbat, ma odczyn lekko zasadowy a także ma najmniej kofeiny, oraz zawiera sporo wapnia i wpływa wyraźnie uspokajająco na układ pokarmowy i nerwowy. To właśnie z tych względów zaleca się ją do picia nawet dzieciom i starszym osobom. Poprawia ona także jakość krwi i pozytywnie wpływa na psychikę.

Pochodzenie

NAGATA ORGANIC KUKICHA to herbata pochodząca plantacji rodziny Nagata mieszczącej się w okolicach miasta Uji (230 mil na południowy zachód od Tokio). To miejsce z ponad 800-letnią tradycją uprawy herbaty. Uprawiane i pielęgnowane z głębokim zaangażowaniem krzewy herbaciane, bez użycia środków chemicznych a także nawozów zwierzęcych dają surowiec naturalny i czysty. Plantatorzy Nagata utrzymują poziom kofeiny możliwie najniższy poprzez wybieranie tylko starszych gałązek i prowadzenie zbiorów jesienią i zimą, gdy poziom kofeiny jest najniższy. Gałązki są gotowane na parze, suszone i przechowywane w workach papierowych przez 2-3 lata w celu uzyskania jak najlepszego smaku.

Po starzeniu gałązki są cięte i dzielone na grupy w zależności od wielkości uzyskanych kawałków. Każdą grupę pali się/praży osobno, w różnych temperaturach i różnych okresie czasu, dla uzyskania jednolitego efektu. Wreszcie wszystkie gałązki miesza się ze sobą i pakuje.

Przygotowanie

Płaską łyżeczkę herbaty KUKICHA zalewamy wodą - ok. 0,5-1 L wody, następnie gotujemy minimum 10 minut. Przecedzamy przez sitko i pijemy ciepłą.

PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl