Herbata GENMAI KUKICHA BIO 85g (palone gałązki herbaty Bancha z brązowym ryżem) Mitoku
Opis
Opis produktu
BANCHA należy do herbat zielonych i podobnie jak herbata Sencha, pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis, z tą różnicą, że Sencha powstaje z pierwszego zbioru delikatnych młodych listków a BANCHA to herbata późnego zbioru (zbierana jesienią a nawet zimą). KUKICHA to specyficzna odmiana herbaty Bancha gdyż składa się z grubo żyłkowanych łodyżek i to właśnie ta odmiana jest jedną z najpopularniejszych herbat w Japonii. Choć nadal jest mało znana w Europie to ze względu na swoje walory prozdrowotne, delikatny smak oraz za sprawą makrobiotyków zdobywa coraz więcej fanów.
Napar z herbaty BANCHA KUKICHA charakteryzuje się bardzo interesującym aromatem - jest delikatny, orzeźwiający z lekką orzechową nutą, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno na gorąco jak i na zimno. Ten aromat skusi i przekona każdego - nawet osoby nie przepadające za smakiem zielonej herbaty!
To właśnie KUKICHA, w przeciwieństwie do innych kwasotwórczych herbat, ma odczyn lekko zasadowy a także ma najmniej kofeiny, oraz zawiera sporo wapnia i wpływa wyraźnie uspokajająco na układ pokarmowy i nerwowy. To właśnie z tych względów zaleca się ją do picia nawet dzieciom i starszym osobom. Poprawia ona także jakość krwi i pozytywnie wpływa na psychikę.
GENMAI KUKICHA dodatkowo wzbogacona jest w dodatek prażonego brązowego ryżu, który sprawia, że napar herbaciany zyskuje wyborny, delikatnie słodkawy, nieco orzechowy, smak prażonego ryżu. Ta herbata jest tak pyszna, że może być podawana sama na deser. Jeśli choć raz spróbujesz jej smaku nie oprzesz mu się już nigdy! Może być spożywana zarówno przez dorosłych jak i dzieci.
Delikatny
Pochodzenie
NAGATA ORGANIC KUKICHA to herbata pochodząca plantacji rodziny Nagata mieszczącej się w okolicach miasta Uji (230 mil na południowy zachód od Tokio). To miejsce z ponad 800-letnią tradycją uprawy herbaty. Uprawiane i pielęgnowane z głębokim zaangażowaniem krzewy herbaciane, bez użycia środków chemicznych a także nawozów zwierzęcych dają surowiec naturalny i czysty. Plantatorzy Nagata utrzymują poziom kofeiny możliwie najniższy poprzez wybieranie tylko starszych gałązek i prowadzenie zbiorów jesienią i zimą, gdy poziom kofeiny jest najniższy. Gałązki są gotowane na parze, suszone i przechowywane w workach papierowych przez 2-3 lata w celu uzyskania jak najlepszego smaku.
Po starzeniu gałązki są cięte i dzielone na grupy w zależności od wielkości uzyskanych kawałków. Każdą grupę pali się/praży osobno, w różnych temperaturach i różnych okresie czasu, dla uzyskania jednolitego efektu. Wreszcie wszystkie gałązki miesza się ze sobą i pakuje.
Przygotowanie
Płaską łyżeczkę herbaty KUKICHA zalewamy wodą - ok. 0,5-1 L wody, następnie gotujemy minimum 10 minut. Przecedzamy przez sitko i pijemy ciepłą. Proces gotowania można powtórzyć 2-3-krotnie.
Skład: gałązki kukicha BIO, pełnoziarnisty ryż brązowy BIO.
PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.