DAIKON INAKA TAKUAN marynowana rzodkiew 200g MITOKU
Opis
Opis produktu
Pikle (marynowane warzywa) są ważną częścią japońskiej diety i bez nich żaden posiłek nie może być uważany za kompletny. TAKUAN, inaczej biała rzodkiew marynowana w otrębach ryżowych, to jedne z najważniejszych i najbardziej tradycyjnych spośród wszystkich japońskich pikli. Są one powszechne w każdym japońskim domu, przyrządzane jesienią i jedzone przez całą zimę. Spopularyzował je słynny buddyjski mnich Takuan i stąd wzięła się ich nazwa. Jak wiele pikli, Takuan także bogaty jest w witaminy z grupy B i pożyteczne bakterie kwasu mlekowego (lactobacilli).
Mitoku Takuan jest przyrządzany naturalną domową metodą, taką samą jak stosowaną wieki temu, przed rozwojem technologii i przemysłu. Nie zawierają żadnych barwników, sztucznych i chemicznych dodatków, konserwantów ani cukru. Podobnie jak nasze polskie kiszonki, Takuan są chrupiące i mają charakterystyczny ostry smak, więc idealnie współgrają ze smakiem potraw z brązowego ryżu, warzyw czy zupy miso.
Sposób użycia
Kroimy kilka plasterków i stosujemy jako dodatek do dań - tak samo jak surówki.
Skład: Daikon (japońska biała rzodkiew) 91%, sól morska, otręby ryżowe 2%.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.