Bio koper włoski słodki mielony (100 g)
Opis
Bio Koper włoski słodki mielony
„Człowiek, który je koper włoski jest wesoły i szczęśliwy, ma dobry kolor skóry, przyjemny zapach ciała i łatwe trawienie ” tak uważała św Hildegarda z Bingen. Hildegarda przypisywała koprowi cudowne działanie i zalecała spożywanie go każdego dnia. Bardzo aromatyczny i lekko słodkawy
Właściwości według św. Hildegardy z Bingen
- wzmacnia nerwy i przywraca radość z życia, zalecany w leczeniu stanów depresyjnych
- zalecany na problemy trawienne, wzdęcia, zgagę , bóle brzucha, nadkwaśność, zapalenie żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, dolegliwości po spożyciu tłustych potraw, zaparcia.
- ma działanie moczopędne, zmniejsza apetyt, przyspiesza metabolizm, zmniejsza odkładanie się tłuszczu, jest dobrym środkiem wykrztuśnym a nasiona zaleca się żuć podczas grypy, kaszlu, przeziębienia czy zatok.
- bardzo aromatyczny i lekko słodkawy
- wiatropędny tzn. oczyszcza żołądek i jelito, usuwa substancje gnilne
- oczyszcza krew i gazy jelitowe
- wspomaga przemianę materii
- przywraca świeży oddech i nadaje skórze przyjemny zapach
- koper włoski ugotowany bądź surowy, w formie suszu, herbaty, proszku jest pożyteczny dla organizmu.
Składniki:
Bio koper włoski słodki mielony*
* z rolnictwa ekologicznego
Sposób przygotowania:
Koper włoski jest składnikiem w wielu mieszanek leczniczych zalecanych przez
św. Hildegardę. Możesz pić go jako napar lub w formie herbaty, proszku do posypywania potraw. Zaleca się wypijać około 1 litra herbaty z kopru włoskiego dziennie.