
Arrowroot (skrobia z korzenia Maranty trzcinowej) BIO 150g
Opis
Opis produktu
Maranta trzcinowa (Maranta arundinacea L.) to gatunek wiecznie zielonych roślin z rodziny marantowatych, pochodzących z Ameryki Środkowej. Z jej korzenia wytwarza się mączkę skrobiową o handlowej nazwie Arrowroot. Jest ona świetnym środkiem wiążącym, idealnie zagęszcza klarowne zupy i sosy, przy czym jest lekkostrawna.
Zagęszczanie potraw mąką pszenną czy skrobią ziemniaczaną jest uciążliwe, gdyż ich smak jest bardzo często wyczuwalny w potrawie, a zanika on dopiero po ok. 10-15 minut obróbki cieplnej a zagęszczone potrawy tracą klarowność i bywają mętne. Idealnym rozwiązaniem jest Arrowroot, który nie wpływa na smak potraw i gwarantuje szklistą klarowność. Te cechy sprawiają, że idealnie nadaje się też do zagęszczania deserów.
Sposób użycia
Aby zagęścić sos, zupę lub deser należy płaską wymieszać niewielką ilość Arrowroot z zimną/letnią wodą a następnie powoli wlewać do gotującej się potrawy cały czas mieszając. Gotować min. 7 minut.
Skład: suszony korzeń maranty trzcinowej BIO.