Producenci

Agar-Agar (kanten z wodorostów) 28g Sunfood Mitoku

366a0bbff52acca19a29148266018e47
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Cena: 23,66 zł 23.66
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Opis produktu

Kanten, znany na Zachodzie jako Agar-Agar, to starożytna roślinna substancja żelująca, tradycyjnie wytwarzana przez mrożenie i suszenie różnych alg morskich (wodorostów). Naturalna zdolność "żelowania", delikatny smak i całkowity brak kalorii sprawiły, że stał się on ulubioną substancją żelującą wśród kucharzy dbających o zdrowie.

"Snow-Dried" czyli tradycyjna metoda produkcji agaru

Dziś prawie cały kanten jest wytwarzany przy pomocy nowoczesnych procesów. Ta procedura obejmuje zastosowanie kwasu siarkowego do rozpuszczania skrobii, wybielaczy chemicznych oraz barwników do neutralizacji koloru i smaku. Jednak kilku drobnych producentów takich jak rodzina Mizoguchi w górach Nagano w Japonii nadal używa tradycyjnych, naturalnych metod, np. metody "snow-dried". Jesienią zbierają algi morskie z gatunku Gelidium, suszą naturalnie na słońcu, następnie są przewożone do sklepu Mizoguchi, aby zostać przetworzone w katen (agar) podczas zimowych miesięcy. W grudniu algi umieszczane są w dużym kotle z wodą i gotowane przez kilka godzin. Uzyskany w ten sposób żel pozostawia się do ochłodzenia by powstały zwarte bryły, które następnie tnie się na mniejsze bloki. Te wystawia się na tackach bambusowych na zewnątrz - na polach ryżowych pokrytych śniegiem. W ciągu nocy wilgoć zawarta w żelu zamarza w ciągu dnia topnieje i wydobywa się na zewnątrz i po ok. dziesięciu dniach po wilgoci nie ma śladu a zostają tylko lekkie, suche bloki czystego kantenu. Ostatnią czynnością przed spakowaniem i wysyłką jest ścieranie bloków na drobne płatki.

Zastosowanie

Podczas upalnego lata możemy się cieszyć lekkimi i orzeźwiającymi potrawami z agarem na zimno, natomiast o każdej porze roku możemy używać agaru do zagęszczania potraw z warzyw i owoców, przecierów, dżemów, konfitur i galaretek, a także do słodkich deserów, nadzień do ciast i pączków oraz do galaret warzywnych na słono (galartów).

Przygotowanie

Kanten rozpuszcza się w temperaturze ok. 85-95°C i bardzo szybko stygnie, bo już po ostudzeniu do temperatury pokojowej (ok. 32-35°C), nawet bez potrzeby przechowywania w lodówce. Płatków agar nie trzeba moczyć. Producent zaleca użyć 6 łyżeczek Agaru na 1 litr wody lub soku, gotować przez 5 minut, następnie zalać owoce, deser lub inne składniki i odstawić do schłodzenia (ustalenia).

Wg Petera i Montse Bradfordów, autorów książki "Cooking With Sea Vegetables", właściwości żelujące agaru zależą od równowagi kwasowości i zasadowości potrawy, w której został użyty. Kwaśne potrawy mogą wymagać większej ilości agaru niż potrawy zasadowe. Przed gotowaniem można przeprowadzić prosty test: wymieszać składniki a następnie nabrać na łyżkę i odstawić do schłodzenia na zimnej powierzchni. Jeśli zawartość nie zwiąże w ciągu kilka minut, należy dodać więcej agaru do garnka i gotować jeszcze przez kilka minut.

Skład: Agar (algi morskie).

PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl