Nasiona roślin oleistych
Po jakie nasiona i ziarna warto sięgać?
Wybór nasion roślin oleistych w naszym bio sklepie jest naprawdę duży – zaczynając od takich produktów jak: nasiona chia, len brązowy, len mielony, len złocisty, mak, nasiona konopi, sezam biały łuskany, sezam czarny czy słonecznik łuskany. Wszystkie nasiona posiadają cenne wartości odżywcze, różnią się jednak smakiem oraz swoim wykorzystaniem. Z tego powodu można je włączyć do swojej diety pod różnymi postaciami i w pełni wykorzystać ich prozdrowotne działanie.
Sezam biały łuskany i sezam czarny to nasiona, które są bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Zaledwie ¼ szklanki ziaren to znaczna część dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń, żelazo, miedź oraz magnez. Sezam genialnie nadaje się na posypkę lub panierkę, również dobrym pomysłem jest wzbogacenie nim np. smaku sałatki. Kuchnia orientalna wykorzystuje ziarna sezamu do produkcji słodyczy jakimi jest np. bardzo znana chałwa. Sezam wydziela cały swój aromat po upieczeniu, ale jest nadal bardzo smaczny. Sezam Istnieje również w postaci puree o nazwie tahini, która jest do kupienia w formie pasty.
Słonecznik łuskany zawiera w swoim składzie wiele białka, żelaza, kwasu foliowego oraz błonnika. Jest on jednym z najlepszych źródeł witaminy E - z tego powodu zainteresować się nim powinny przede wszystkim kobiety, zwłaszcza te, przygotowujące się do roli matki. Słonecznik wykorzystywany jest do pieczenia chleba, do zdrowych ciastek wieloziarnistych, jako przekąska oraz do sałatek. Ziarna słonecznika dostępne są na rynku także w formie niełuskanej. Należy pamiętać, że słonecznik łuskany jest gotowy do spożycia od razu po otwarciu paczki.
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, węglowodany, białko, błonnik, przeciwutleniacze, magnez, wapń oraz żelazo. W smaku są delikatne i nieco orzechowe. Błonnik pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości na dłużej, jak również zapobiega pojawieniu się skoków glukozy we krwi. Nasiona chia są genialnym dodatkiem do jogurtów.
Zastosowanie nasion roślin oleistych
Nasiona roślin oleistych posiadają bardzo zróżnicowane zastosowania kulinarne, a dzięki swoim wartościom odżywczym zaleca się stosowanie ich do niemal wszystkich potraw, takich jak np. koktajle, desery czy sałatki. Nasze produkty są nie tylko bardzo zdrowe dla organizmu, ale także ekologiczne. Ich przystępne ceny i szeroki wybór sprawiają, że cieszą się ogromną popularnością.