Ostatnio przeglądane

Agar-Agar (kanten z wodorostów) cięty w kawałkach 15g Country Life Zobacz większe

Agar-Agar (kanten z wodorostów) cięty w kawałkach 15g Country Life

CL-009

Nowy

Agar-agar to naturalna roślinna "żelatyna" z wodorostów, stosowana do galaretek, kremów, polew i dekoracji ciast oraz deserów.

Więcej szczegółów

2 szt.

Ostatnie egzemplarze!

20,00 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Agar-Agar (kanten z wodorostów) cięty w kawałkach 15g Country Life - opis produktu

Kanten, znany także jako Agar-Agar, to starożytna roślinna substancja żelująca, tradycyjnie wytwarzana przez mrożenie i suszenie różnych alg morskich (wodorostów). Naturalna zdolność "żelowania", delikatny smak i całkowity brak kalorii sprawiły, że stał się on ulubioną substancją żelującą wśród kucharzy dbających o zdrowie. W przeciwieństwie do nowoczesnych sposobów produkcji, tradycyjna metoda wytwarzania agar-agar jest bardzo czasochłonna, lecz gwarantuje zachowanie bogactwa składników odżywczych zawartych w wodorostach.

Agar-agar zawiera żelazo, wapń, jod i wiele elementów śladowych. Algi, będące w rzeczywistości warzywami morskimi, zawierają ok. 10-20% więcej minerałów niż zwykłe warzywa. Pomimo wysokiej zdolności wchłaniania składników mineralnych nie absorbują one zanieczyszczeń z wody morskiej, a w bardzo zanieczyszczonych wodach nie występują.

Zastosowanie

Podczas upalnego lata możemy się cieszyć lekkimi i orzeźwiającymi potrawami z agarem na zimno, natomiast o każdej porze roku możemy używać agaru do zagęszczania potraw z warzyw i owoców, przecierów, dżemów, konfitur i galaretek, a także do słodkich deserów, nadzień do ciast i pączków oraz do galaret warzywnych na słono (galartów).

Przygotowanie

Aby otrzymać prostą galaretkę agar-agar moczymy w wodzie lub soku przez ok. 30 minut (na jedną sztabkę ok. 0,5 litra wody), następnie gotujemy aż się rozpuści. Dodajemy owoce lub inne składniki, przelewamy do jednego, większego lub kilku mniejszych naczyń i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.

Wartości odżywcze w 100g:
25,2kJ/6kcal
białko 1,6g
węglowodany 76,2g
tłuszcz 0,0g

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze poniżej 25°C.

Kraj pochodzenia: Japonia

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Agar-Agar (kanten z wodorostów) cięty w kawałkach 15g Country Life

Agar-Agar (kanten z wodorostów) cięty w kawałkach 15g Country Life

Agar-agar to naturalna roślinna "żelatyna" z wodorostów, stosowana do galaretek, kremów, polew i dekoracji ciast oraz deserów.

Napisz opinię

Produkty powiązane