Ryż jaśminowy brązowy BIO 500g Zobacz większe

Ryż jaśminowy brązowy BIO 500g

NATU-008

Nowy

10,40 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Ryż jaśminowy to odmiana uprawiana pierwotnie w północno-wschodnich, górzystych prowincjach Tajlandii. Do dziś stamtąd właśnie pochodzi ziarno najlepszej jakości i jest to główny produkt eksportowy tego kraju. Charakteryzuje go uwalniający się podczas gotowania aromat, przypominający woń kwiatu krzewu jaśminowego, i stąd jego nazwa. Ma delikatne, wysmukłe, długie ziarna, miękkie i łatwe do ugotowania. Można go wykorzystywać do potraw tradycyjnych i egzotycznych, często używany jest również do przyrządzania deserów. Nie nadaje się jedynie do potraw typowych dla kuchni włoskiej, np. risotto.

Jak każda odmiana tej rośliny również ryż jaśminowy posiada bogactwo składników odżywczych, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; 0,48 mg tiaminy (witamina B1); 0,49 mg witaminy B6; 4,70 mg niacyny (witaminy PP); oraz 1,9 g tłuszczów (nienasyconych – 5%w stosunku do całkowitej ilości uzyskanych z produktu kalorii). Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób cierpiących na alergię.

Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną neutralną i smak słodki; ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać kojąco na żołądek, oczyszczać z toksyn i wzmacniać energię Qi. Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B ryż brązowy ma działać korzystnie na system nerwowy – uspokaja i pomaga zwalczać depresje.

Skład: ryż jaśminowy brązowy BIO.

Kraj pochodzenia: Tajlandia.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Ryż jaśminowy brązowy BIO 500g

Ryż jaśminowy brązowy BIO 500g

Napisz opinię