Ryż basmati biały BIO 1kg Zobacz większe

Ryż basmati biały BIO 1kg

NATU-002

Nowy

22,40 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.

Odmiana Basmati uważana jest za najszlachetniejszą na świecie. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pachnący”. Uprawiana jest u podnóży Himalajów na terenie Indii i Pakistanu. Panujące tam specyficzne warunki klimatyczne i żyzna gleba obdarzyły ją niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Ziarna ma dłuższe i węższe od ziaren pozostałych odmian ryżu. Biały ryż basmati przed ostatecznym oczyszczeniem z okrywających ziarno osłonek poddawany jest gotowaniu na parze, dzięki czemu niewielka, ale bardzo cenna część witamin i minerałów zostaje wchłonięta do wnętrza.

Ryż jest rośliną bogatą w składniki odżywcze, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; 0,48 mg tiaminy (witamina B1); 0,49 mg witaminy B6; 4,70 mg niacyny (witaminy PP); oraz 1,9 g tłuszczów (nienasyconych – 5%w stosunku do całkowitej ilości uzyskanych z produktu kalorii). Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób cierpiących na alergię.

Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną neutralną i smak słodki; ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać kojąco na żołądek, oczyszczać z toksyn i wzmacniać energię Qi. Ryż basmati uznaje za delikatniejszy od innych odmian, dlatego wykorzystuje go do leczenia stanów wilgoci, nadwagi i innych form zastoju.

Należy gotować jedną część ryżu w dwóch i pół częściach wody przez około 50 minut. Ryż biały gotuje się znacznie krócej. Podczas gotowania nie należy ryżu mieszać by nie uszkodzić zewnętrznej osłonki ziarna, co powoduje wydobywanie się skrobii, która może się przypalić.

Skład: ryż basmati biały BIO.

Kraj pochodzenia: Indie.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Ryż basmati biały BIO 1kg

Ryż basmati biały BIO 1kg

Napisz opinię