Ostatnio przeglądane

Naczynie do przygotowania pikli 2,2l MITOKU Zobacz większe

Naczynie do przygotowania pikli 2,2l MITOKU

SF-27001

Nowy

Wygodna, trwała prasa do przygotowania pikli warzywnych

Więcej szczegółów

Towar dostępny do 7 dni.

142,28 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Naczynie do przygotowania pikli 2,2l Mitoku

Pikle to rozdrobnione warzywa poddane fermentacji mlekowej zazwyczaj przy pomocy soli i ciśnienia. Najprostszymi piklami są wszelkie kiszonki, np.: kapusta kiszona, ogórki, rzodkiew daikon lub inne warzywa.

Pikle wzmacniają jelita, wspomagają trawienie oraz pomagają trawić pełne ziarna zbóż i przyswajać zawarte w nich substancje odżywcze. Wiosną i latem zaleca się najczęściej spożywanie pikli lekkich - słabych w porównaniu z tymi sporządzanymi zimą - silnymi.

W przyrządzaniu wszelkich pikli pomaga naczynie Mitoku, wykonane z wysokiej klasy, twardego, przezroczystego, tworzywa sztucznego. Urządzenie to składa się z przezroczystego naczynia o pojemności 2,2 litra oraz pokrywy w kolorze zielonym wraz z pokrętłem, śrubą i płytą dociskową. Jest trywialnie proste w użyciu oraz łatwe w czyszczeniu. Stosunkowo niewielkie rozmiary sprawiają, że nie zawiera zbyt wiele miejsca w kuchni i łatwo się przechowuje.

Sposób użycia

Pikle sporządzamy z najróżniejszych warzyw (najlepiej z upraw ekologicznych), mogą być korzeniowe: nadziemne i liściowe oraz wszystkie dziko rosnące. Można je łączyć lub robić tylko z jednego rodzaju warzyw. Pikle lekkie – wiosenno letnie – fermentujemy od kilku godzin do kilku dni, dlatego warzywa do nich powinny być w miarę delikatne, np.: młoda kapusta biała i czerwona, cebulka ze szczypiorkiem, młoda cukinia, rzodkiewka, młoda marchewka, natka pietruszki.

Warzywa kroimy, solimy, możemy dodać koperku, liści chrzanu, gorczycy, ziela angielskiego itd., dokładnie mieszamy, wkładamy do naczynia Mitoku, przykrywamy pokrywą i kręcimy z wyczuciem, umieszczonym w niej pokrętłem, w celu dociśnięcia płytki. Warzywa puszczą soki, które ze względu na znaczną zawartość soli należy odlać. Po kilku godzinach lub dniach pikle nadają się do spożycia. Do posiłku spożywamy 1-2 łyżki stołowe pikli, skutecznie zastępują sól, wymagają dokładnego żucia.

Więcej przepisów na pikle znajduje się na stronie www.klodawski.pl.

Pojemność naczynia: 2,2l

Wymiary (DxSxW): 21,8 x 14 x 16,5 cm

Wysokiej jakości produkt japoński. Opakowanie tekturowe.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Naczynie do przygotowania pikli 2,2l MITOKU

Naczynie do przygotowania pikli 2,2l MITOKU

Wygodna, trwała prasa do przygotowania pikli warzywnych

Napisz opinię