Słodki kremowy deser ryżowo-jaglany AMAZAKE Basic Dessert BIO (jagły) 380g Zobacz większe

Słodki kremowy deser jaglany AMAZAKE Basic Dessert BIO (jagły) 370g

SF-12710

Nowy

Niesamowicie lekki i kremowy deser z kaszy jaglanej. Do spożycia prosto ze słoika lub jako polewa do owoców, ciast, naleśników itp.

Więcej szczegółów

1 szt.

12,50 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Opis produktu

Amazake (wym. Amazaki) to naturalna słodycz wytwarzana od wieków w Japonii z ziaren ryżu, znana głównie pod postacią pysznego, rozgrzewającego, napoju. Gdy pierwszy raz spróbujesz Amazake ciężko będzie Ci uwierzyć, że jego niesamowicie słodki, wręcz ambrozyjski, smak pochodzi w całości z ziaren.

Japońska kuchnia jest raczej wierna tradycji i najczęściej Amazake serwowane jest w postaci napoju, ale gdy produkt trafił na Zachód bardzo szybko zdobył też inne zastosowania, dzięki czemu możemy dziś delektować się wyjątkowymi deserami w postaci kremowego puddingu.

Amazake powstaje w procesie bezalkoholowej fermentacji gotowanej kaszy jaglanej przy pomocy szczepu bakterii koji (Asperrgillus oryzae) przez ok. 6-10h. Zaskakująco intensywna słodycz powstaje przez rozkład złożonej skrobii zboża przez liczne enzymy trawienne koji na łatwo przyswajalne i lekkostrawne naturalne cukry proste. To sprawia, że Amazake jest wyjątkowo słodkie i wyjątkowo lekkie zarazem.

W pełni roślinne Amazake nie zawiera cukru ani glutenu, więc z ogromnym powodzeniem może być substytutem deserów mlecznych dla wegan lub osób nie tolerujących laktozy.

Zastosowanie

Produkt gotowy do spożycia prosto ze słoika. Idealny w połączeniu z owocami, wanilią, cynamonem czy imbirem. Jako dodatek do puddingów, budyni, koktajli. Do smarowania naleśników, herbatników, wafli lub ciast.

Aby przygotować prosty budyń należy rozcieńczyć zawartość słoika (380g) Amazake w 350ml wody, mleka (napoju) sojowego lub soku owocowego. Intensywność słodkiego smaku możemy regulować ilością wody - dla mniej słodkiego smaku dolej więcej wody, dla bardziej słodszego zmniejsz ilość wody lub dodaj odrobinę syropu (np. klonowego lub orkiszowego) czy słodu.

Podstawowy deser Amazake można zagęścić odrobiną skrobią kuzu, mąki kukurydzianej lub płatków Agar-Agar.

Aby przygotować słodki napój należy rozcieńczyć zawartość słoika (380g) Amazake w ok. 525ml wody.

Skład: woda, 24% kasza jaglana*, koji* (ryż*, Aspergillus oryzae), sól morska.
* - produkt rolnictwa ekologicznego

Po otwarciu przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu 5 dni od otwarcia.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Słodki kremowy deser jaglany AMAZAKE Basic Dessert BIO (jagły) 370g

Słodki kremowy deser jaglany AMAZAKE Basic Dessert BIO (jagły) 370g

Niesamowicie lekki i kremowy deser z kaszy jaglanej. Do spożycia prosto ze słoika lub jako polewa do owoców, ciast, naleśników itp.

Napisz opinię

Produkty powiązane