Promocje

Ostatnio przeglądane

Mikawa MIRIN słodkie wino ryżowe 200ml Mitoku Zobacz większe

Mikawa MIRIN słodkie wino ryżowe 200ml Mitoku

SF-25701

Nowy

Oryginalne japońskie słodkie wino ryżowe, wyprodukowane wg starych tradycyjnych metod.

Więcej szczegółów

4 szt.

29,00 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Mikawa Mirin słodkie wino ryżowe 200ml Mitoku - opis produktu

Mirin (słodkie wino ryżowe) to znakomita, wszechstronna przyprawa, podkreślająca smaki w słodkich i delikatnych potrawach. Znany jako jeden z trzech podstawowych smaków tradycyjnej kuchni japońskiej (sos sojowy o nazwie shoyu, wywar z wodorostów kombu o nazwie dashi i właśnie słodkie wino ryżowe), mirin swoją lekką słodyczą równoważy i tonizuje smak wielu potraw.

Mirin dodaje daniom tekstury i nadaje im apetycznego połysku. Był on tradycyjnym słodzikiem w Japonii (zanim rafinowany cukier odebrał przejął tę rolę). Mirin potęguje smak zarówno słodyczy, jak i ostrzejszych sosów, winegretów, bulionów, duszonych warzyw, dań smażonych (stir-fry), smażonego makaronu, ryżu sushi oraz dipów do tempury i sushi. W niektórych sposobach przygotowania potraw może być używany jako substytut cukru.

Istnieje wiele podróbek prawdziwego mirinu. Na pytanie "jak rozpoznać ten prawdziwy mirin?" japońscy fachowcy odpowiadają "to ten, który możesz pić", gdyż początkowo funkcjonował on jako forma destylowanego likieru ryżowego. Autentyczny mirin zawiera ryż, słodki ryż oraz wodę i pod żadnym pozorem nie ma żadnych dodatków chemicznych i konserwantów - zaskakująco prosty skład wyśmienitego, pysznego i naturalnego produktu o złożonym smaku.

Mitoku Mirin sporządzony jest według tradycyjnych metod, w małych, rodzinnych manufakturach, wyłącznie z najlepszych, naturalnych surowców i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków chemicznych. Staranny, długotrwały proces produkcji i leżakowanie w drewnianych beczkach przez minimum 9 miesięcy gwarantuje najwyższą jakość produktu.

Mirin użyty do potraw wraz z naturalnym sosem sojowym uzupełnia i równoważy jego smak.

Zastosowanie

Mirin można używać w kuchni, zarówno w stylu orientalnym, jak i zachodnim. Proponowane sposoby użycia to:

  • Sauté i Stir-Fry (duszenie i smażenie) - mirin dodaje głębi smaku potrawom duszonym i smażonym, należy pamiętać, że duża zawartość naturalnego cukru zwiększa ryzyko karmelizowania i przypalania się, więc najlepiej dodawać go pod koniec gotowania.
  • Simmering (łagodne gotowanie na małym płomieniu, w małej ilości wody) - mirin używa się do doprawiania gotowanych potraw w tym grzybów (np. shiitake), suszonego i smażonego tofu. Do gotowania używamy następujące proporcje: 1 łyżkę mirinu i 1 łyżkę shoyu na 1 szklankę wody.
  • Dipy - dipy do tempury (warzywa zanurzone w cienkim cieście i smażone w głębokim oleju) lub do mochi (kluski/ciastka z klejącego ryżu lub mąki ryżowej) prawie zawsze zawierają mirin.
  • Likier - prawdziwy mirin można pić jako likier, serwować w zależności od pory roku: schłodzony lodem lub w temperaturze pokojowej. Latem można pić go bez dodatków lub z sokiem z limonki, a zimą z imbirem i dodatkiem ciepłej wody.
  • Marynaty - sake i inne wina działają zmiękczająco, to dzięki nim białko "kruszeje", więc idealnie nadają się jako główny składnik marynat. Z drugiej strony mirin sprawia, że marynowane w nim produkty stają się bardziej jędrne i łatwiej zachowują swoją strukturę i kształt. Idealnie pasuje do marynowania tofu.
  • Buliony i rosoły - mirin to "sekretny" składnik, który nadaje charakterystyczny smak azjatyckim bulionom i zupom oraz dipom. Bez niego smak tych potraw jest o wiele bardziej jałowy i płaski.
  • Sosy - nawet niewielka ilość mirinu może zamienić nudny sos w zadziwiającą wachlarz rozkosznych smaków i aromatów.
  • Sushi - zanim w japońskiej kuchni zagościł cukier, mirin był używany wraz z solą i octem ryżowym do zaprawiania ryżu do sushi. Mirin sprawia, że ryż mięknie i nadaje ziarnom charakterystycznego połysku.

Skład: słodki ryż, Aspergillus Oryzae (koji).

PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Mikawa MIRIN słodkie wino ryżowe 200ml Mitoku

Mikawa MIRIN słodkie wino ryżowe 200ml Mitoku

Oryginalne japońskie słodkie wino ryżowe, wyprodukowane wg starych tradycyjnych metod.

Napisz opinię