Promocje

Ostatnio przeglądane

Olej z prażonego sezamu (olej sezamowy) 200ml Sunfood Zobacz większe

Olej z prażonego sezamu (olej sezamowy) 200ml Sunfood

SF-44620

Nowy

Oryginalny, japoński, nierafinowany, olej z prażonego sezamu, z pierwszego tłoczenia, produkowany tradycyjnymi metodami. Czysty, bez dodatków.

Więcej szczegółów

Towar dostępny do 7 dni.

22,19 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Olej z prażonego sezamu (olej sezamowy) 200ml - opis produktu

Dający głęboką satysfakcję, orzechowy smak najwyższej jakości oleju sezamowego to znak rozpoznawczy prawdziwej kuchni azjatyckiej. Od smażonych potraw (stir-fry) po dressingi sałatkowe, olej z prażonego sezamu pobudza wyobraźnię i nadaje zwykłym, codziennym posiłkom orientalną "nutę". Co nawet ważniejsze, to olej sezamowy jest jednym z najczystszych i najzdrowszych olejów spożywczych.

Niestety, przytłaczający smak oleju sezamowego wielu znanych marek niszczy delikatną równowagę smaku, bardzo charakterystyczną dla autentycznych dań kuchni azjatyckiej. Przecież zrównoważenie smaków to podstawa w kuchni chińskiej czy japońskiej, więc dominująca ponad wszystkimi smakami "sezamowa spalenizna" uniemożliwia osiągnięcie właściwej równowagi. Problem tkwi w procesie produkcji i tylko powolne metody produkcji wg starodawnych receptur zapewniają delikatny i subtelny smak oleju sezamowego.

Olej z prażonego sezamu MITOKU jest produkowany w Japonii, w małej rodzinnych olejarniach Hiraide i Takemoto, wyłącznie z najlepszej jakości surowców, bez dodatku jakichkolwiek substancji chemicznych i dodatków smakowych. To kwintesencja naturalnego, organicznego przetwarzania sezamu przy pomocy wiekowych, drewnianych maszyn, pras, wanien i beczek.

Olej sezamowy to bogate źródło kwasu linolowego, jednego z dwóch niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których ludzki organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Podstawowe kwasy tłuszczowe są niezbędne do normalnego wzrostu oraz normalnego stanu krwi, układu krwionośnego i nerwowego. Utrzymują one także skórę i inne tkanki w stanie młodzieńczym i zdrowiu zapobiegając wysuszaniu i zmarszczkom. Ostatnie badania wykazały, że NNKT odgrywają ważną rolę w regulowaniu ciśnienia krwi, metabolizmu cholesterolu i przepływu substancji biochemicznych przez błony komórkowe. NNKT są zatem bardzo ważne w procesie pozyskiwaniu przez organizm substancji odżywczych z pożywienia i w ich transporcie w całym naszym ciele.

Naturalny olej sezamowy za sprawą NNKT pomaga w zwalczaniu dolegliwości związanymi z niedoborem kwasu linolowego, tj. wypadanie włosów, wykwity skórne, niekontrolowane zmiany nastroju, zapalenia stawów, podatność na infekcje czy trudno gojące się rany. Współczesne badania medyczne wykazały, że spożywanie naturalnego oleju sezamowego obniża cholesterol i jest korzystne dla serca i nerek.

Zawarta w oleju sezamowych sezamina (naturalne fitoestrogeny) zmniejsza ryzyko nadciśnienia w nerkach i choroby serca. Olej sezamowy to także źródło kwasu oleinowego, głównego składnika oliwy z oliwek i podobnie jak oliwa ma zbawienne działanie na serce.

Zawarty w oleju sezamowym przeciwutleniacz o nazwie sezamol chroni go przed jełczeniem. Badania potwierdziły, że sezamol hamuje uszkodzenia DNA spowodowane przez wolne rodniki.

Zastosowanie

Lekki orzechowy smak i aromat oleju sezamowego to wizytówka kuchni azjatyckiej. Ze względu na ten smak i aromat jest one ceniony bardziej jako przyprawa niż olej używany do smażenia czy pieczenia.

Małą ilość oleju możemy użyć do marynat, winegretów, sosów i dresingów. Olej z prażonego sezamu mocno poprawi smak smażonego makaronu, duszonych czy smażonych, frytowanych potraw (stir-fry). Gdy robisz tempurę (warzywa w cieście smażone w głębszym oleju), dodaj do oleju, na którym smażysz warzywa ok. 10% oleju sezamowego, a doda on do potrawy pięknego bazowego aromatu.

W przypadku duszenia użycie wyłącznie oleju sezamowego może zdominować niektóre delikatne smaki warzyw, ale wystarczy zmieszać go z innym roślinnym olejem a świetnie podkreśli te łagodne smaki nie "zagłuszając" ich.

Najłatwiejszy sposób na poznanie zalet oleju sezamowego to proste duszone warzywa: na 2-3 łyżkach oleju sezamowego podsmaż odrobinę świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki, następnie dodaj ulubione warzywa np. brokuły, jarmuż lub kapusta, podsmaż intensywnie mieszając, dodaj soli, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Palce lizać!

Skład: olej z prażonego sezamu 100%.

PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Olej z prażonego sezamu (olej sezamowy) 200ml Sunfood

Olej z prażonego sezamu (olej sezamowy) 200ml Sunfood

Oryginalny, japoński, nierafinowany, olej z prażonego sezamu, z pierwszego tłoczenia, produkowany tradycyjnymi metodami. Czysty, bez dodatków.

Napisz opinię

Produkty powiązane