NATTO (fermentowane ziarno soi) BIO 150g Sunfood Zobacz większe

NATTO (fermentowane ziarno soi) BIO 150g Sunfood

SF-00060

Nowy

Sfermentowane ziarno soi BIO (niemodyfikowane genetycznie) o wielu właściwościach prozdrowotnych.

Więcej szczegółów

Obecnie brak w magazynie

6,00 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Opis produktu

Natto jest tradycyjnym produktem japońskim i podobnie jak Tempeh, Tofu czy Miso powstaje w wyniku fermentacji ziaren soi zachodzącej przy pomocy kultur Koji (Aspergillus Oryzae). Popularność Natto rośnie z dnia na dzień za sprawą odkrytego roku nim enzymu zwanego nattokinazą, który zaskoczył naukowców swoją zdolnością rozrzedzania krwi, a tym samym zapobiegania zakrzepom. Skuteczność nattokinazy w regulowaniu lepkości krwi jest większa od stosowanych powszechnie wysokich dawek kwasu acetylosalicylowego (aspiryny), przy czym w przeciwieństwie do niej nie podrażnia śluzówki żołądka.

Dobroczynny proces fermentacji sprawia, że Natto jest o wiele lepiej przyswajalne niż jakakolwiek inna forma soi. Dzięki temu natto jest lepszym źródłem fitohormonów niż tofu czy same ziarna soi. Dlatego jest ono szczególnie polecane kobietom w okresie klimakterium i menopauzy. Drugi powód, dla którego sięgamy po natto, to zawartość istotnych ilości witaminy K2, która wspólnie z witaminą D3 oraz wapniem zapobiega utracie gęstości kości i chroni przed osteoporozą. W Japonii, w rejonach gdzie natto jest bardzo popularne i spożywa się go w dużych ilościach, ilość złamań jest znacznie mniejsza niż tam, gdzie produkt nie jest popularny.

Kolejną zaletą natto jest działanie probiotyczne, reguluje ono skład flory bakteryjnej jelit, oczyszcza je z nadmiaru śluzów i złogów oraz poprawia przemianę materii. Dzięki tym właściwościom natto wspomaga odchudzanie i przeciwdziała zaparciom.

Proteiny zawarte w natto w sposób naturalny i bezpieczny obniżają poziom ciśnienia krwi, dlatego sfermentowana soja może być dobrym lekiem, gdy wartości ciśnienia są nieznacznie przekroczone. Stała obecność natto w diecie oraz właściwy ruch na świeżym powietrzu może nawet uchronić przed koniecznością przyjmowania farmaceutyków na nadciśnienie. Jak potwierdzają japońskie badania, spożywanie natto także obniża poziom cholesterolu o ok. 10% i cukru we krwi. Nic dziwnego, że to właśnie natto znalazło się na liście najzdrowszych produktów na świecie, gdyż urozmaica ono dietę jednocześnie zapobiegając chorobom cywilizacyjnym.

Oryginalne natto nie wygląda zbyt zachęcająco, zwłaszcza dla ludzi Zachodu - to ziarna otoczone ciągnącym się śluzem, mogące nasuwać skojarzenia z namoczonym siemieniem lnianym, ma też niezbyt przyjemny zapach, ale z tym wszystkim można sobie łatwo poradzić stosując proste zabiegi.

Zastosowanie

Tradycyjnie w Japonii natto najczęściej podawane jest z ryżem. Można dodawać je także do gotowanych zbóż, ryżu, płatków, musli, sałatek lub zup okraszonych zieleniną np. szczypiorkiem. Odrobina sosu shoyu lub tamari również czyni natto o wiele bardziej przystępnym. Osobom, które są wybitnie wrażliwe na smak i zapach sfermentowanej soi łatwiej jest zjeść łyżeczkę natto i zagryźć lub popić ulubioną potrawą.

Skład: ziarno soi BIO, koji (Aspergillus Oryzae).

Produkt ekologiczny, nie zawiera roślin modyfikowanych genetycznie (GMO), sztucznych barwników ani dodatków chemicznych.

Uwaga! Ze względu na krótki termin przydatności (do 14 dni) nie przechowujemy zbyt wielkiej ilości tego towaru. W przypadku braku na magazynie dostawa może opóźnić się do ok. 1 tygodnia.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

NATTO (fermentowane ziarno soi) BIO 150g Sunfood

NATTO (fermentowane ziarno soi) BIO 150g Sunfood

Sfermentowane ziarno soi BIO (niemodyfikowane genetycznie) o wielu właściwościach prozdrowotnych.

Napisz opinię