Ryż czerwony BIO 300g Zobacz większe

Ryż czerwony BIO 300g

NATU-082

Nowy

9,40 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Ryż to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie; przypuszcza się, że pochodzi z terenów Indii. Do mniej znanych odmian należy ryż czerwony.

Ajurweda uznaje tę odmianę ryżu za najbardziej wartościową, ponieważ jej ziarna nie muszą być polerowane, mają bowiem pokrywę łatwo strawną i przyswajalną, a w niej właśnie kryje się bogactwo składników odżywczych. Według tej starożytnej sztuki spożywanie czerwonego ryżu sprzyja w znacznym stopniu zachowaniu równowagi trzech czynników biologicznych: wata, pita i kapha, które w organizmie człowieka regulują wszystkie funkcje fizjologiczne. A więc odmiana ta ma korzystnie wpływać na wzrok, głos, barwę skóry i trawienie, leczyć chorobliwe pragnienie, duszności, gorączkę, kaszel, owrzodzenia i zatrucia. Ponadto ma zwiększać produkcję komórek rozrodczych tak u kobiet, jak i mężczyzn. Ryżowi czerwonemu Ajurweda przypisuje też ważny wpływ na tworzenie się esencji życiowej, która przenika całe ciało. Z uwagi na to odmiana ta ma decydować o długowieczności, odporności, i wpływać korzystnie na stan mięśni i wielu innych organów, oraz sprawność narządów zmysłów. Zwiększona ilość energii życiowej odżywia organizm i powoduje uczucie zadowolenia.

Ryż czerwony charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Ciekawa barwa i smak czynią z niego doskonały składnik sałatek, świetnie komponuje się też z warzywami. Ma przy tym znakomitą konsystencję i nie jest tak kleisty jak ryż biały.

Skład: ryż czerwony BIO.

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Ryż czerwony BIO 300g

Ryż czerwony BIO 300g

Napisz opinię