Ryż czarny BIO 400g Zobacz większe

Ryż czarny BIO 400g

NATU-081

Nowy

15,50 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Ryż to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata, pokarmem, od którego zależy życie milionów. W Japonii wierzono, że sadzonka ryżu jest ucieleśnieniem boga. Do dnia dzisiejszego każdego roku sadzi się ryż i zbiera plony w specjalnej ceremonii. W Tajlandii od starożytności przetrwała tradycja, według której po zakończeniu pory deszczowej król tego kraju osobiście bierze udział w święcie, podczas którego orze pierwszą bruzdę przygotowując pole pod uprawę ryżu.

Uprawia się około 20 odmian ryżu. Do mniej znanych należą ryż czarny (np. czarny ryż indonezyjski), czerwony (np. czerwony ryż Camargue), żółty (np. żółty słodki ryż Mochi) oraz zielony (np. ryż Aplati).

Ryż czarny pozbawiony jest jedynie niejadalnej łuski, a charakterystyczny ciemny kolor nadaje mu nieusunięta warstwa otrębów, bogata w minerały i witaminy (szczególnie grupy B). Zalicza się do odmian kleistych. Powszechnie używany jest w Tajlandii i na Filipinach, wykorzystuje się go tam do przyrządzania deserów, w szczególności w połączeniu z mlekiem kokosowym. Chińczycy wierzą, że spożywanie czarnego ryżu poprawia kolor włosów oraz zabezpiecza je przed siwieniem.

Skład: ryż czarny BIO.

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Ryż czarny BIO 400g

Ryż czarny BIO 400g

Napisz opinię