Pestki dyni styryjskiej BIO 500g Zobacz większe

Pestki dyni styryjskiej BIO 500g

NATU-072

Nowy

35,90 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Dynia jest rośliną znaną od tak dawna, że trudno ustalić jej pochodzenie. Przypuszcza się, że pochodzi z Ameryki Środkowej. Uprawiana była przez Inków już 4 tysiące lat temu. Do Europy, jak wiele innych warzyw, sprowadzili ją Hiszpanie.

Pestki dyni już w czasach starożytnych były cenionym lekarstwem. Zawierają dużo tłuszczu (47%) bogatego w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i dość dużo białka (24%), a także witaminy A, B1, B2 i PP oraz żelazo (15 mg/100g), fosfor, wapń, cynk (10 mg) i inne mikroelementy. Jest w nich również spora dawka lecytyny, jak również tokoferole (witamina E) posiadające działanie afrodyzjakalne.

Medycyna ludowa od niepamiętnych czasów ceni sobie właściwości lecznicze nasion dyni. Używa ich przeciwko gliście ludzkiej czy tasiemcowi jelitowemu. Wielki orędownik dobroczynnych właściwości pestek, prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: „to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania”. Polecane są również w kuracji przy powiększeniu prostaty.

Medycyna chińska przypisuje nasionom dyni naturę termiczną neutralną i smak słodko-gorzki oraz korzystne działanie na śledzionę-trzustkę i okrężnicę. Stosuje je w leczeniu choroby lokomocyjnej, nudności, impotencji i powiększeniu prostaty.

Skład: pestki dyni styryjskiej BIO.

Kraj pochodzenia: Austria.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Pestki dyni styryjskiej BIO 500g

Pestki dyni styryjskiej BIO 500g

Napisz opinię