Promocje

Ostatnio przeglądane

Pasta MISO białe (SHIRO) ryżowo-sojowe 400g Muso Zobacz większe

Pasta MISO białe (SHIRO) ryżowo-sojowe 400g Muso

MS-008

Nowy

Tradycyjna fermentowana pasta MISO z białego słodkiego ryżu i soi, dodatek do zup i sosów, 100% naturalne składniki.

Więcej szczegółów

7 szt.

27,00 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Opis produktu

Białe miso ma słodki smak, biały połysk i elegancki zapach. W porównaniu z tradycyjnym miso, przy produkcji białego miso używa się większej ilości kultur Koji (aby rozłożyć skrobię na cykry proste) i używa się o połowę mniej soli. Czas fermentacji jest bardzo krótki - tylko 7 dni (w niektórych przypadkach max 2 tygodnie) - co powoduje, że pasta ma naturalnie słodki smak. Także soja jest przetwarzana w sposób wyjątkowy - pozbawione łuski ziarna gotuje się w wielokrotnie zmienianej, krystalicznie czystej wodzie co nadaje paście wyjątkowy biały połysk.

Tradycyjne Miso to tradycyjna gęsta pasta - jeden z ważniejszych filarów kuchni japońskiej - produkowana ze sfermentowanej soi, morskiej soli i grzybów koji (Aspergillus oryzae) wspomagających fermentację soi. Pasta miso przede wszystkim stosowana jest jako baza zup (np. Misoshiru) i sosów. Smak, zapach oraz wygląd miso zależą od jej rodzaju i regionu w jakim jest produkowana. Wpływ na wyżej wymienione właściwości pasty mają również temperatura, czas trwania fermentacji czy też zawartość soli. Im ciemniejsza pasta tym bardziej intensywny smak, a wiąże się to z dłuższym procesem fermentacji soji.

Miso ma wiele zalet, tak kulinarnych i także zdrowotnych. Jako jeden z nielicznych produktów roślinnych zawiera stosunkowo mało węglowodanów, przy jednocześnie wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka. Zawiera także żelazo i wapń. Wspomagające fermentację mikroorganizmy koji także zasługują na szczególną uwagę gdyż, podobnie jak bakterie fermentacyjne, regulują one procesy trawienne.

Właśnie tej paście przypisywane są takie właściwości zdrowotne jak: wzmacnianie kości, regulacja ciśnienia krwi, właściwości antynowotworowe i odtruwające, a także leczenie skutków nadużywania alkoholu i tytoniu.

Zastosowanie

Miso białe ma delikatny, słodki smak oraz zapach, jest dość gęste i mniej słone od pozostałych rodzajów miso. Doskonała do słodkich sosów do sałatek, zbóż, makaronów, pasztetów, warzyw.

Przygotowanie

Niewielką ilość (zależnie od preferencji smakowych) pasty rozprowadzić w niewielkiej ilości wody lub potrawy, tak przygotowany "roztwór" wlać do potrawy i zamieszać.

Skład: ryż biały 34%, woda, ziarna soi, sól morska 6%, syrop ziemniaczany (skrobia ziemniaczana, słód jęczmienny), Aspergillus Oryzae (koji).

PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MUSO Co. gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Pasta MISO białe (SHIRO) ryżowo-sojowe 400g Muso

Pasta MISO białe (SHIRO) ryżowo-sojowe 400g Muso

Tradycyjna fermentowana pasta MISO z białego słodkiego ryżu i soi, dodatek do zup i sosów, 100% naturalne składniki.

Napisz opinię

Produkty powiązane