Suszony korzeń lotosu 20g Zobacz większe

Suszony korzeń lotosu 20g

SF-28500

Nowy

Suszony korzeń lotosu w plastrach.

Więcej szczegółów

9 szt.

12,00 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Opis produktu

Lotos jest egzotyczną rośliną rosnącą na błotnistych polach ryżowych lub stawach w tropikalnym klimacie. Ze znajdujących się w mulistym dnie kłączy wyrastają liście o łodygach długich tak by liść mógł wystawać na powierzchnię wody.

Kłącze lub "korzeń" lotosu jest przysmakiem w orientalnej kuchni od ponad tysiąca lat. Ma łagodny smak, więc dobrze łączy się z różnymi warzywami a po pokrojeniu w plastry i usmażeniu w głębokim oleju staje się niezwykle chrupki. Po pokrojeniu go w plastry ukazują się nam otwory będące częścią wewnętrznych małych tuneli, co nadaje im wartości dekoracyjnych - cieszą nie tylko podniebienie ale i oko.

Kłącza lotosu zbiera się tylko jesienią i zimą, w inne pory roku są one niedostępne w postaci świeżej, więc aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok suszy się je w wygodnych plastrach.

Korzeń lotosu ma także właściwości lecznicze i jest stosowany w leczeniu schorzeń płuc, gruźlicy, astmy i kaszlu oraz innych problemów z oddychaniem. Ma on także właściwości wzmacniające i pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Znane jest także makrobiotyczne lekarstwo złożone z kłącza lotosu i skrobii Kuzu bardzo często stosowane w leczeniu przeziębień i problemów z żołądkiem i jelitami. W połączeniu z imbirem sok z korzenia lotosu jest skuteczny w zapaleniu jelit. Maseczka sporządzona z korzenia lotosu, białej mąki i tartego imbiru to stary japoński ludowy sposób na rozrzedzenie i pozbycie się zalegającego w organizmie śluzu a po nałożeniu na twarz może zmniejszyć przekrwienie i stan zapalny zatok.

Korzenie produkcji Mitoku, w odróżnieniu od wielu dostępnych w marketach, są produkowane nie są sztucznie bielone.

Sposób użycia

Korzeń lotosu przed gotowaniem należy namoczyć na 2h. Odsączony z wody należy smażyć i/lub dusić z warzywami, doprawiając sosem sojowym.

Aby sporządzić napój z korzenia lotosu należy gotować go przez min. 10 minut.

Skład: suszony korzeń lotosu.

PRODUKT JAPOŃSKI. Marka MITOKU gwarantuje najwyższą jakość produktu oraz naturalne metody produkcji zgodne z japońską tradycją.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Suszony korzeń lotosu 20g

Suszony korzeń lotosu 20g

Suszony korzeń lotosu w plastrach.

Napisz opinię