Promocje

Ostatnio przeglądane

Komplet książek Kazimierza Kłodawskiego

KK-Z1

Nowy

Zestaw książek Kazimierza Kłodawskiego. W zestawie taniej!

Więcej szczegółów

8 szt.

71,19 zł

-5,00 zł

76,19 zł

zamiast 76,19 zł

Płatności elektroniczne
Płatności elektroniczne

Więcej informacji

Zestaw 2 książek Kazimierza Kłodawskiego - "Rok z Makroboityką" i "Dynia - słońce na talerzu"

1. "Rok z Makrobiotyką"

Autor: Kazimierz Kłodawski
Ilość stron: 281
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-936876-4-0
Wydawca: Wydawnictwo Kuźnia
Format: 16,5x24cm

Motto

"Życie w zdrowiu nie jest żadną nagrodą ani przywilejem, ale naszym naturalnym stanem, od którego niefrasobliwie odeszliśmy" - Kazimierz Kłodawski

Opis książki

W dwunastu głównych rozdziałach, które odpowiadają poszczególnym miesiącom roku kalendarzowego dowiadujemy się m.in.: o Jedynej Zasadzie jin i jang, o podstawowych chorobach w ujęciu makrobiotycznym, o monodiecie leczniczej, odżywianiu sezonowym z naturalnych i lokalnych upraw, o naturalnych sposobach przetwarzania żywności, o metodach przyrządzania i równoważenia energetycznego potraw.

Autor proponuje nam także potrawy specjalne w formie tygodniowego jadłospisu na każdą z pór roku. Wreszcie około 100 skrupulatnie zebranych i opracowanych przepisów dań makrobiotycznych, do których nawiązuje w treści książki.

Makrobiotyczny sposób odżywiania i życia jest dziś jedną z nielicznych teorii i filozofii, która w sposób całościowy (holistyczny) ujmuje unikatowe zjawisko życia na Ziemi. W naturalny, dopełniający sposób łączy ze sobą, przy pomocy Jedynej Zasady jin i jang, wszystko to, co Zachód nieopatrznie dzieli i przeciwstawia sobie. Naturalny sposób odżywiania, jako część praktyczna makrobiotyki, jej część teoretyczna jaką jest cała dialektyczna filozofia starożytnego Wschodu, tworzą jedną, wzajemnie dopełniającą się całość - jak jin i jang, dzień i noc, dobro i zło, zdrowie i choroba, pierwiastek męski i żeński - i istnieć bez siebie nie mogą. Makrobiotyka to niekończące się studia, których źródłem jest nasze codzienne życie. Żyjąc zgłębiamy i kontemplujemy tajniki życia i codziennie wspieramy to wszystko żywym, naturalnym i odpowiednim do pory roku, klimatu, pogody, naszej konstytucji psychofizycznej dobranym pokarmem. Pomału, w miarę jak konsekwentnie stosujemy zasady makrobiotyki, świat przestaje być chaotyczny, skomplikowany i groźny - staje się coraz bardziej przyjacielski i przyjazny.

2. "Dynia - słońce na talerzu"

Autor: Kazimierz Kłodawski
Ilość stron: 207
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-936876-0-2
Wydawca: Wydawnictwo Kuźnia
Format: 15x21cm

Motto

"Wszystko, co wiąże się z jedzeniem - a nie wiąże się ze zdrowiem - jest patologią"

Opis książki

Takiej książki jak Dynia - słońce na talerzu na rynku czytelniczym, dietetycznym i kulinarnym jeszcze nie było. To wyjątkowa publikacja. Dlaczego?

Nie jest to zwykła książka kulinarna, choć zawiera 100 sprawdzonych i oryginalnych przepisów z udziałem dyni, ani książka ogrodnicza, choć o uprawach naturalnych (ekologicznych) i o takiej też uprawie dyni Czytelnik znajdzie sporo informacji. Nie jest to książka dietetyczno-żywieniowa, pomimo że obszerne jej fragmenty skoncentrowane są na tej właśnie tematyce, ani książka filozoficzna - chociaż wątek ten przeplata się przez wszystkie jej kartki.

Czym zatem jest ta książka?

To książka o życiu na miarę naszych radosnych i twórczych marzeń. Książka o życiu i przeżywaniu. O radości życia prostego, naturalnego i zdrowego, w którym nie krzywdzi się nikogo. Jest to książka, w której sacrum i profanum są jednością. Nie są to żadne teoretyczne, oderwane od rzeczywistości rozważa nią, tylko ponadczasowe mądrości, które powinny być demiurgiem naszego codziennego odżywiania i - szerzej - stylu życia. To książka dla wszystkich, którzy chcą zmieniać świat poprzez zmianę SIEBIE.

Nawet najdłuższa podróż - jak mawiali Chińczycy - zaczyna się od pierwszego kroku. Pierwszym krokiem może być właśnie przeczytanie tej książki i zmiana stylu życia, do jakiej zachęca.

O autorze

Kazimierz Kłodawski - z wykształcenia politolog oraz specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia (studia podyplomowe), z zamiłowania i wewnętrznej potrzeby myśliciel, ekolog i przyrodnik. Od 21 lat jest wegetarianinem i makrobiotykiem, od 19 lat weganinem i miłośnikiem Natury oraz naturalnego porządku świata. W życiu szuka uniwersalnych i głębszych prawd oraz nowych, bardziej sensownych i logicznych - niż to oferuje współczesna stechnicyzowana i odhumanizowana cywilizacja - odpowiedzi na nurtujące człowieka pytania. Jest autorem książek "Rok z makrobiotyką", "Dynia - słońce na talerzu" oraz ponad dwustu artykułów na temat filozofii zdrowia, a także naturalnego odżywiania. Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego stylu życia.

Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

Komplet książek Kazimierza Kłodawskiego

Komplet książek Kazimierza Kłodawskiego

Zestaw książek Kazimierza Kłodawskiego. W zestawie taniej!

Napisz opinię

Produkty powiązane

Zawartość